Thuiswerkvergoeding en wijzigingen in de reiskostenvergoeding

29 september 2021

Blijven werknemers definitief (deels) hun werk vanuit huis verrichten? In dit geval bestaat de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding te geven.

De onbelaste thuiswerkvergoeding kan maximaal € 2 per dag bedragen. Voor de dagen dat de werknemer naar het werkadres komt, blijft ook de mogelijkheid van een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer of de daadwerkelijke OV-kosten bestaan. Werkt de werknemer op een dag deels op het werkadres en deels thuis, dan moet de werkgever kiezen: óf de onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2 óf de onbelaste reiskostenvergoeding woon-werk van € 0,19 per kilometer dan wel de daadwerkelijke OV-kosten.

Het is mogelijk om een vaste onbelaste thuiswerkvergoeding toe te kennen, net als dat nu al met de reiskostenvergoeding woon-werk mogelijk is. Dit kan als er vaste afspraken zijn over het aantal dagen per week dat de werknemer thuis werkt. De vaste vergoeding hoeft niet te worden aangepast als de werknemer incidenteel van op een thuiswerkdag toch op het werkadres werkt of andersom.